Hej!
Den här veckan har vi haft många bra och trevliga lektioner i klassen.

Nu har vi äntligen fått reda på vem det är som har varit så busig och lagt bananer i klassrummet.
Det var en orangutang som heter Alba. Hon är från Borneo men på besök i Sverige och vill komma och hälsa på oss. Alba är lite blyg och orolig så vi måste göra vårt bästa för att ta hand om henne och välkomna henne på ett bra sätt.

Vi skrev ett brev och berättade för henne att hon gärna fick komma på besök. När vi skrev brevet till Alba arbetade vi med något som heter ”EPA” (Enskilt, Par, Alla).
Det går till så att först fick alla tänka ENSKILT vad de ville att det skulle stå i brevet. Efter det fick eleverna prata två och två i PAR och gemensamt skriva ner en mening som de tyckte skulle vara med i brevet. Sedan fick alla grupper presentera sin mening och vi skrev ett brev gemensamt tillsammans där ALLA bidrog till texten.

Varje dag läser jag högt för eleverna. Detta brukar vara en mycket trevlig stund med många samtal om det vi läser.

I början av veckan läste jag boken ”Kråke i trafiken” som knyter an till vårt arbete i SO:n som är trafik.

I onsdags började jag läsa ”Sandvargen” många av eleverna hade hört boken innan men de vill höra den igen.

Under läsningen jobbar vi ofta med texten på olika sätt. I onsdags var jag ”Spågumman”.
Då visade jag hur man använder spågumman för att göra förutsägelser kring texten. Jag ”tänkte högt” om vad jag trodde att boken skulle handla om genom att exempelvis undersöka bilden på framsidan samt vad jag trodde skulle hända under läsningen och berättade hur jag fick ledtrådarna till detta.
I torsdags var jag ”reportern”. Jag gick runt i klassrummet och ställde frågor till texten, eleverna fick hjälpa till att hitta svaren på mina frågor.

Eleverna är verkligen engagerade vid de här tillfällena. Det är så roligt!

I onsdags lyssnade jag på läsläxan och det är härligt att få se och höra elevernas läsutveckling.

Detta var lite av det vi gjort under veckan!

Vi hoppas att de elever som varit sjuka i veckan kryar på sig och att vi får träffa dem igen på måndag.

Trevlig helg!

Dagar att komma ihåg nästa vecka

Onsdag: Läsläxan till skolan
Torsdag: Idrott